Onze geschiedenis

DE JAREN DERTIG, HET BEGINPUNT VAN ONZE GESCHIEDENIS

Allereerst richtte de heer Louis Meeckers in 1937 in Aubel het bedrijf “Tri-cô-bel” op, wat “Les tricots d’Aubel” betekent. Als onafhankelijke textielgroothandelaar (B2B) leverde hij aan detailhandels en warenhuizen gebreide kleding voor heren, dames en kinderen. Het bedrijf breidde zich snel uit en Louis Meeckers nam zijn eerste werknemer in dienst. Er werd een gebouw opgericht voor de verkoop van kleding aan particulieren (B2C). In 1959 vervoegde de heer Jean-Marie Meeckers zijn vader, die de leiding moest overnemen.

In 1965 bleef het bedrijf groeien. De naam veranderde in ‘TRICOBEL’ en de rechtsvorm veranderde van zelfstandige in een naamloze vennootschap. Dit was het begin van een nieuw tijdperk, waarin het team uitgroeide tot 10 werknemers en 2 verkoopvertegenwoordigers, één voor het Franstalige deel van het land en de andere voor het Nederlandstalige deel. Twee jaar later stapte Claude Meeckers, de broer van Jean-Marie Meeckers, in het avontuur en werd hij lid van de directie van het bedrijf.

In 1988, gingen de zaken goed. De invoering van geïnformatiseerde beheersinstrumenten heeft de directie ertoe aangezet de kleine dorpswinkel op te geven ten voordele van een multimerkwinkel van 1000 m² in Aubel. De winkel kreeg de naam “ESPACE MODE“.

In 1990 kwamen de twee broers Christophe Meeckers en Damien Meeckers bij het bedrijf. Dit betekent het begin van de derde generatie van de onderneming Aubel en maakt de opening van een tweede Espace Mode-winkel in Malmedy mogelijk.

In 2000 werd het eigen merk van Tricobel gelanceerd, “SIGNE NATURE”. In de loop der jaren heeft de onderneming zich verder gespecialiseerd en werd besloten de hoofdactiviteit van textielgroothandel te beëindigen om zich volledig te kunnen wijden aan het beheer van de multimerkzaken Espace Mode en aan de ontwikkeling van het eigen merk Signe Nature.

Het begin van de 21e eeuw staat synoniem voor de opkomst van het bedrijf, dat in 2001 een derde Espace Mode-winkel opende in Erpent, gevolgd door een vierde in Perwez in 2006, een vijfde in Saint-Georges in 2009, een zesde in Auvelais in 2011, een zevende in Beaufays en ten slotte een achtste in Genval in 2015. De activiteiten van Espace Mode en Signe Nature ontwikkelen zich verder en het gebruik van een efficiënt beheersinstrument wordt onontbeerlijk. Dit heeft geleid tot het ontstaan van “GOUPIL”, een speciaal door Tricobel ontwikkeld softwarepakket.

In 2015 heeft het bedrijf zijn kanalen gediversifieerd met de lancering van zijn eerste e-commercesite espacemode.be. Het in 2017 herontworpen platform onderging een complete revisie en krijgt in 2019 een volledig nieuwe look.

In 2017 is Maxime Meeckers, een vierde generatie lid van de familie, in dienst getreden als sales manager voor de Espace Mode winkels. Hij gaf een nieuwe impuls aan het bedrijf door meer in te spelen op de digitale sfeer en de sociale netwerken, Dit blijkt uit investeringen zoals Styleshoots (een fotografisch hulpmiddel om het fotograferen van kleding te optimaliseren) en de ontwikkeling van E-commerce.

In 2020 zal het prêt-à-porter-merk een negende winkel verwelkomen in Nandrin, gevolgd door de opening van de tiende winkel in Hannut in 2021. Dit jaar wordt ook de website signenature.be visueel herwerkt.

Vandaag staat het moederbedrijf nog steeds onder leiding van de heer Christophe Meeckers en vertegenwoordigt het meer dan 160 werknemers en meer dan 60 partnermerken. Het hoofdkantoor is gevestigd op het industrieterrein van Les Plénesses in Thimister-Clermont.